Начало » Новини » 11 октомври – Световен ден за борба със затлъстяването

11 октомври – Световен ден за борба със затлъстяването

Send Email

На 11 октомври светът се обединява в стремежа си да стимулира хората да се грижат за здравословното си тегло чрез правилно хранене и достатъчна физическа активност. Днес 800 милиона души по света страдат от наднормено тегло, а според последните проучвания броят им непрекъснато нараства. Още по-страшна е тенденцията при децата – очаква се броят им да достигне 250 милиона през следващото десетилетие. Според  проучвания на СЗО в това отношение България е на 5 място в Европа, тъй като децата ни са на водеща позиция по свръхконсумация на мазнини, захарни изделия и напитки. И в края на класациите по физическа активност.

Наднорменото тегло и затлъстяването водят до множество сериозни хронични заболявания – на ставите, сърдечносъдовата система, диабет, рак, хипертония, атеросклероза, болести на обмяната на веществата и др. А рискът от COVID-19 усложнения при пациенти със затлъстяване е 3 пъти по-висок. А решение на този коварен здравословен проблем има.

Целта на днешния специален ден е „да се окаже подкрепа на хората с наднормено тегло и затлъстяване, като им се помогне по здравословен начин да редуцират теглото си в разумни граници. Важно е да се знае, че наднорменото тегло е много сериозен здравословен проблем, който не бива да бъде подценяван, но може да бъде контролиран“, апелират по повод Световния ден за борба със затлъстяването от Министерство на здравеопазването, като поставят „акцент върху ползите от здравословния начин на живот, който съчетава пълноценно хранене с умерена физическа активност“.

Наднорменото тегло е сигурен знак за необходимостта от спешни мерки чрез индивидуален цялостен подход за постигането на оптимално здраве с бързи и трайни резултати. Именно такъв подход и резултати можете да очаквате от екипа на Център за здравословен живот Vita Rama – потърсете ни, ние ще ви помогнем!

Send Email