Начало » Новини » Остеопорозата – коварният враг на костите

Остеопорозата – коварният враг на костите

Send Email

Всяка година светът посвещава 20 октомври на повишаването на осведомеността на обществото за едно от най-тихо настъпващите заболявания – остеопорозата. Тя засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст, влошавайки плътността и качеството на костите.

Намаляването на здравината на костите няма симптоми и това прави болестта изключително коварна, защото най-често първият сигнал за остеопорозата е фрактурата. Най-висок е рискът от фрактури в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката.

Основен фактор за повишения риск от развитие на остеопороза е начинът на живот – нездравословното хранене, липсата на физически упражнения, тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол.

Профилактика на заболяването според Международната фондация по остеопороза:

Необходимото количество калций може да се набавя с хранителна диета.

Профилактиката на остеопорозата е най-ефективна, когато усилията се насочат към здравословно хранене и двигателна активност и то в ранна детска възраст.

Ежедневието ни предоставя неограничени възможности за движение, дори да нямаме възможност за практикуване на спорт – изкачване на стълби, ходене пеша и др.

Хората над 60-годишна възраст, както и при някои хронични заболявания, се препоръчва приемането на витамин D под формата на хранителна добавка.

Министерството на здравеопазването съветва да бъдат консумирани богати на протеин храни, които допринасят за по-здравите кости и мускули и за превенция на остеопорозата.

Екипът на Център за здравословен живот Vita Rama е концентиран в превенцията и лечението на заболяванията чрез холистичен подход към здравето. Остеопорозата е сред диагнозите, които се повлияват от специално хранене за здрави кости, но при всяка нужда от съвет, можете да си запишете час за онлайн консултация и нашите специалисти ще ви помогнат, независимо къде се намирате.

Send Email