Начало » Статии » Холистичен подход » Как да възстановим енергията си чрез медитация

Как да възстановим енергията си чрез медитация

Send Email

Йога на звука и духовно здраве

Младен Балабанов е преподавател в Бхактиведанта колеж, Белгия. Занимава се с хатха йога, бхакти йога и мантра медитация от 1988 г. Завършил е различни курсове и специализации в Индия – Айенгар Йога Институт в Пуне, Хитаю Аюр-веда център в Удупи и др. Младен Балабанов е лектор по киртан йога и медитация в Център за здравословен живот Vita Rama и днес ще ни въведе в основите на йогата и значението на мантрите.

Какво е йога?

Йога представлява система от практики за физическо и духовно усъвършенстване. В превод от санскрит думата “йога” означава връзка или единство. Процесът на йога е свързан с постепенно овладяване на сетивните и умствени подтици, с цел постигане на вътрешно вглъбяване (самадхи). Тогава практикуващият реализира себето като индивидуално съзнание, което е вечно свързано със свръхсъзнанието. В това състояние на единение на атма и параматма (душа и свръхдуша), човек изпитва несравнимо щастие, което е естественото състояние на живото същество.

Мястото на звука в традицията на йога

Това е много обширна тема. Накратко, трансценденталният звук под формата на мантри е неизменна част от процеса на йога още от дълбока древност. Медитацията с помощта на мантри, като ОМ, е препоръчана в Йога-сутрите на Патанджали, като практичен метод за прилагане на принципа на Ишвара пранидхана (отдаване на Върховния). Този принцип е считан за най-лесния и бърз начин за достигане на крайната цел на йога.

Каква е връзката на мантрите с физическото, психическо и духовно здраве?

Според аюрведа и йога физическото здраве е тясно свързано с умственото и душевното ни състояние. Например, общата сила на тялото и имунната система зависят от оджас (жизнената енергия), която най-бързо се губи от психически стрес и безпокойства. А най-лесният начин да възтановим оджас е чрез духовна медитация. Мантра медитацията е много достъпен и могъщ метод, който има благоприятен ефект за духовното ни израстване и за развиването на спокоен ум и здраво тяло.

Най-популярните мантри

В Бхагавад-гита и йога сутрите мантрата ОМ се счита за изначалния трансцендентален звук. Има много други мантри, описани във ведическата литература, като обикновено всяка има определена цел. Най-препоръчвани за постигане на крайно освобождение в писанията са мантрите, съставени от имената на Бог Вишну. Такива са „Ом намо Нараяная“ и „Ом намо бхагавате Васудевая“, които са посочени в Бхагавата пурана. В Кали-сантарана упанишад е дадена мантрата, която е считана за най-ефективна в съвременната епоха: „Харе Кришна Харе Кришна, Кришна Кришна Харе Харе, Харе Рама Харе Рама, Рама Рама Харе Харе“.

Какво е киртан йога?

Киртан е групова медитация, при която се пеят мантри в съпровод на музикални инструменти. Това е една от основните практики на бхакти йога (йога на предаността). Киртан означава „възхвала“, затова най-важният елемент е настроението, с което повтаряме мантрите – на любов и преданост към личността, която прославяме. Тогава ще можем да усетим истинския ефект от тази медитация. Понеже мантрите са имена на Бога, трябва да ги пеем като обръщение към най-близкото ни същество. Другите елементи, като мелодия, ритъм, способността ни да пеем или произнасяме мантрите добре, не са толкова важни. Разбира се, формата на киртана трябва да е предразполагаща към фокусиране на съзнанието върху трансценденталния звук, музиката да е приятна и т.н.

Как влияе киртан йога?

Въздействието на киртан е индивидуално, но винаги носи радост, успокоява и вдъхновява. Общият ефект за всички е пречистване на съзнанието, а това води до изпитване на трайно щастие. Мантра означава „освобождаване на ума“, т.е. премахване на илюзорната идентификация с временното материално тяло. Когато съзнанието постигне естественото си чисто състояние, автоматично се проявява неговата вечна и блажена природа.

За кого е подходяща киртан йогата?

Тази практика е подходяща за всички, освен това няма стриктни правила за практикуването й. Всеки може да участва и да изпита резултатите. Колкото повече се посветим със сърцето си на киртана йогата, толкова по-лесно ще усетим въздействието й в живота си.


 

Свързани публикации

Медитация и влияние на звука

Медитация и влияние на звука

Звукът и вселената – силата на влиянието на звука Всяко движение предизвиква вибрация. Всичко трепти с определена честота, а движенията му създават звук. От най-малките частици...

  повече »  
Киртан ни пренася отвъд грижите и стреса

Киртан ни пренася отвъд грижите и стреса

Какво е киртан йога? Разбиран като йога практика, киртан е групова медитация чрез пеене на мантри , най-често придружавана от музикални инструменти. Мантрите са изпълнена с духовен...

  повече »  
Киртан йога – лесна практика за медитация

Киртан йога – лесна практика за медитация

Много от нас сa опитвали да практикуват популярна йога и са медитирали върху най-различни неща, търпеливо чакайки да влязат в свещено пространство, да се издигнат от сегашното си умствено...

  повече »  


Send Email